Dlaczego warto jeść produkty bogate w ziarna i pestki?


Dlaczego warto jeść produkty bogate w ziarna i pestki?

Produkty bogate w ziarna to skarbnica cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Dlaczego warto je jeść i jakie ziarna znajdziecie w produktach naszej marki? Zachęcamy do lektury najnowszego wpisu!

Ziarna to produkty, które uważane są przez wielu za jedne z najzdrowszych. Skąd ten wniosek? Są one źródłem niezbędnych w naszej diecie tłuszczy oraz białka. Są bogate w witaminy z grupy A, D oraz E. Znajdziemy w nich także różnego rodzaju przeciwutleniacze, minerały oraz witaminy z grupy B. To skarbnica fantastycznych właściwości. Jakie ziarna i pestki wybierać i na które produkty bogate w ziarna z oferty Galicia postawić? Podpowiadamy! Koniecznie czytajcie dalej, jeśli interesują Was właściwości ziaren, które znajdziecie w naszych wyrobach piekarniczych.

Produkty bogate w ziarna – skarbnica cennych dla zdrowia właściwości

Niewielkie rozmiarem, ale ogromnie cenne w naszej diecie ziarna i pestki to fantastyczne źródło minerałów oraz witamin. Są niezwykle pyszne. Można chrupać je solo, kiedy akurat mamy ochotę na małe co nieco. Genialnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkiego typu muesli, bądź granoli, ale także różnego rodzaju pieczywa. Mogą stanowić jego bazę lub posypkę. Wzbogacają smak potraw, są pyszne i zdrowe. W składzie naszych produktów — zarówno pieczywa chrupkiego, jak i batonów ziarnistych — znajdziecie mnóstwo pysznych pestek oraz ziaren. Pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam i nie tylko. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

Pestki dyni w diecie – dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu?

Pestki dyni to produkt niesamowicie cenny dla naszego organizmu. Jest on fenomenalnym źródłem witamin. Znajdziemy w nim witaminy z grupy A, B, C, a także witaminy w grupy E. Co ciekawe, 100 gram tego produktu zapewnia nam w pełni nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez. W pestkach dyni znajdziemy też miedź, mangan oraz żelazo. Są one źródłem cynku i fosforu. Jest w nich sporo wspierającego trawienie błonnika, fitosteroli oraz tryptofanu. Ten ostatni jest aminokwasem, który działa na poprawę naszego samopoczucia. Wpływa na produkcję hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jeśli macie problem z samopoczuciem, koniecznie włączcie do codziennej diety około 30 gram pestek dyni, które znajdziecie w takich produktach jak:

Warto podkreślić, że pestki dyni chronią nas także przed osteoporozą, miażdżycą i kamicą nerkową. Mają właściwości przeciwzapalne. Poprawiają kondycję naszych kości oraz zębów.

  

Dlaczego warto jeść produkty bogate w ziarna słonecznika?

Ziarna słonecznika są składnikiem, który z pewnością docenią wszyscy borykający się z wysokim cholesterolem. Genialnie wpływają one na obniżenie jego poziomu, przez co zaleca się ich spożywanie osobom z miażdżycą. Wykazują one mnóstwo prozdrowotnych właściwości i są fenomenalnym źródłem fitosteroli. W 100 gramach ziaren słonecznika mamy ich aż 322 mg. To także jedno z najbogatszych, znanych nam, źródeł witaminy E, o której mówi się jako o witaminie płodności oraz witaminie młodości. Pestki słonecznika, dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspierają trawienie i prawidłowe działanie układu pokarmowego. Jego właściwości docenią wszyscy, którzy na co dzień mają problemy z zaparciami.

Pestek słonecznika szukajcie w takich produktach marki Galicia jak:

Nasiona słonecznika świetnie smakują z daniami na słodko oraz na słono, dlatego wymienione wyżej pieczywo możecie jeść zarówno z pastami kanapkowymi na słodko, np. z czekośliwką, ale także na wytrawnie, np. w połączeniu z aromatyczną pastą na bazie serka ricotta.

Siemię lnianie w codziennej diecie – czy warto je jeść?

Zdecydowanie tak! W siemieniu lnianym znajdziemy mnóstwo cennych witamin oraz minerałów. To fenomenalne źródło magnezu, cynku, wapnia, a także witamin z grupy B, które wpływają na poprawne funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Jeśli macie problemy z tarczycą, z pewnością docenicie fakt, że w siemieniu lnianym jest tyrozyna, które pozytywnie oddziałuje na produkcję hormonów tarczycy. Ponadto, w siemieniu znajdziemy działające przeciwnowotworowo lignany (poprawiające prace układu pokarmowego), substancje śluzowe oraz szereg aminokwasów: lizyna, trypofan, leucyna. Kaloryczność ziarenek jest stosunkowo wysoka, gdyż w 100 gramach znajdziemy aż 534 kalorie. Zjedzenie 100 gram tego składnika jest jednak mało prawdopodobne. W niewielkiej ilości stanowi od pełnowartościowe uzupełnienie naszego codziennego jadłospisu.

Siemię lniane znajdziecie w takich produktach naszej marki jak:

  

Czy warto jeść produkty bogate w ziarna sezamu?

Sezam mimo swoich niedużych gabarytów, może pochwalić się ogromną mocą działania. Jedno ziarenko tego składnika jest maleńkie jak główka szpilki, a skrywa w sobie multum drogocennych dla naszego organizmu wartości. Wiele lat temu o nasionach sezamu mówiono jako o tzw. przyprawie bogów. Pochodzi z rejonów Indii oraz Afryki i nie jest rośliną, którą spotkamy w lesie lub na polu dziko rosnącą. To roślina oleista stricte uprawna. Jest źródłem cennych w naszej diecie kwasów tłuszczowych, a także białka. Stosując sezam nawet w niewielkiej ilości, z pewnością zauważymy poprawę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapobiega miażdżycy, a dzięki swoim wykrztuśnym właściwościom przeciwdziała kaszlowi. Jeśli szczególnie teraz, zimą, borykacie się z kaszlem – koniecznie wprowadźcie do swojej diety sezam. Sprawdza się jako posypka do zup, kanapek, sałatek. Znajdziecie go również w naszych produktach, np.: