Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Zapiekany deser lodowy na czekoladowym spodzie


Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
6

Składniki

Jeśli lubicie rozwiązania nieoczywiste ? ten deser jest czymś, czego musicie spróbować! Sam deser robi się dosłownie na chwilę przed podaniem, jednak wcześniej musicie zadbać o kilka elementów. Jakich? Już podpowiadamy! Gwarantujemy - będzie zachwycająco pysznie!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Jaglak czekoladowy ? 3 szt.
  • Lody śmietankowe ? 1 l
  • Białka jajek ? 12 szt.
  • Cukier ? 150 g

Przygotowanie

  1. Z lodów formujemy 6 kulek i każdą z nich wkładamy do filiżanki od espresso wyłożonej uprzednio folią spożywczą. Odkładamy do zamrożenia.
  2. Przed samym podaniem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  3. Przekrajamy czekoladowe jaglaki na pół, otrzymując 6 kwadratowych spodów, które układamy na blaszce do pieczenia. 
  4. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. 
  5. Wyjmujemy lodowe kulki (dzięki folii będzie to naprawdę proste) i układamy je na jaglakowych spodach. 
  6. Kolejny krok to szybkie, sprawne i dokładne przykrycie jaglaka z lodami bezą w taki sposób, by lody podczas pieczenia nie mogły wypłynąć.
  7. Wkładamy wszystko do piekarnika na około 2 minuty i po wyjęciu od razu serwujemy gościom.

Niebo w gębie!