Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Pieczywo Chrupkie z domową pastą z cieciorki, szynką cotto i warzywami


Czas przygotowania:
15 minut
Ilość porcji:
6

Składniki

Lubicie hummus? Jeżeli ta delikatna, a mimo to mocno specyficzna, pochodząca z Izraela, pasta z ciecierzycy to coś co trafia w Wasze kubki smakowe ? koniecznie przygotujcie sobie te smakowite kanapki na bazie pieczywa chrupkiego Galicia BIO 3 Ziarna.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Galicia BIO 3 Ziarna
  • Puszka ciecierzycy
  • Pasta tahini ? 1 łyżeczka
  • Mielony kumin ? 1 łyżeczka
  • ? cytryny
  • Olej sezamowy ? 20 ml
  • Sól i pieprz
  • Szynka cotto lub inna ulubiona szynka długo dojrzewająca
  • Papryka lub inne sezonowe warzywa
  • Kolendra do dekoracji

Przygotowanie

  1. Odsączamy ciecierzycę i przekładamy do misy blendera.
  2. Dodajemy sok z połowy cytryny, olej, tahini, sól, pieprz i kumin.
  3. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  4. Jeśli hummus jest Waszym zdaniem za gęsty ? dodajcie odrobinę aquafaby, tj. wody z ciecierzycy. 
  5. Gotową pastę serwujemy na pieczywie chrupkim Galicia BIO 3 Ziarna, z plastrem szynki i pokrojoną w słupki papryką. 
  6. Kanapki dekorujemy świeżą kolendrą.

Nie macie papryki?

Pamiętajcie, że paprykę bez obaw możecie zamienić na inne warzywo, które aktualnie macie w domu. Kanapki świetnie smakują także z pomidorem malinowym, pomidorkami koktajlowymi czy świeżym ogórkiem.