Pieczywo śniadaniowe Galicia – z czym je podawać?


Pieczywo śniadaniowe Galicia – z czym je podawać?

Z czym jeść pieczywo śniadaniowe Galicia? Oto nasze pomysły na szybkie (ale też niekoniecznie) śniadania. 

Pieczywo chrupkie, które ma w swoim asortymencie marka Galicia to idealne pieczywo śniadaniowe, które z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania zarówno słodkich, jak i słonych dań – w zależności od indywidualnych preferencji. Jeśli jesteście ciekawi, jakie dania możecie wykonać o poranku z wykorzystaniem naszego pieczywa śniadaniowego – przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych propozycji.

Jajecznica na pieczywie śniadaniowym marki Galicia

Na pierwszy ogień idzie klasyk, czyli jajecznica na wypasie. Do przygotowania jednej porcji tego śniadania potrzebujecie:

  • 2 jajka,
  • 5 gram masła,
  • 2 plastry ulubionej wędliny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji,
  • 2 kawałki pieczywa śniadaniowego Galicia 3 Ziarna,
  • 15 gram hummusu,
  • 6 pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie śniadania rozpocznijcie od pokrojenia wędliny i podsmażenia jej na niewielkiej ilości masła. W międzyczasie roztrzepcie w miseczce jajka z odrobiną soli i pieprzu, a następnie wylejcie ja na patelnię, od czasu do czasu mieszając, by jajecznica się nie przypaliła. Kiedy Wasze jajka zaczynają się ścinać – posmarujcie hummusem pieczywo śniadaniowe Galicia, a następnie ułóżcie na nim przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Na talerz wyłóżcie gotową jajecznicę oraz przygotowane kanapki z hummusem, a następnie posypcie wszystko drobno pokrojonym, świeżym szczypiorkiem. Jak mówi stare polskie przysłowie – niebo w gębie!

Pieczywo śniadaniowe

Pieczywo śniadaniowe z jogurtem i sezonowymi owocami

Kolejna propozycja wykorzystania pieczywa śniadaniowego Galicia to coś dla fanów słodkości. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujecie poza oczywiście ulubioną miseczką, w której będziecie je serwować:

  • 2 kawałki pieczywa śniadaniowego Galicia Orkisz Muesli,
  • 250 gram jogurtu greckiego,
  • łyżkę dobrej jakości miodu lub syrop z agawy,
  • ulubione owoce (latem najlepiej sprawdzają się truskawki, borówki i maliny, zimą postawcie na banana lub gruszkę),
  • płatki migdałów,
  • 3 kostki ulubionej czekolady (polecamy Wam tę deserową- jednak, jeśli wolicie – mleczna także pasuje do tego połączenia),
  • mięta do dekoracji.

Przygotowanie tego śniadania jest banalnie proste i gwarantujemy Wam, że na pewno sobie z tym poradzicie. Zacznijcie od umycia owoców i pokrojenia ich na mniejsze kawałki, a następnie włożenia do przygotowanej wcześniej miski. Dodajcie do nich jogurt i polejcie go płynnym miodem. Wszystko posypcie pokruszonym pieczywem śniadaniowym marki Galicia (polecamy użyć tego o smaku Orkisz & Muesli). Gdy Wasze danie jest prawie gotowe, na suchej patelni podsmażcie płatki migdałów i posypcie nimi śniadanie. Na koniec dodajcie posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz miętę, dzięki której Wasze śniadanie będzie wyglądać jakby pochodziło z najlepszej restauracji.

Pieczywo śniadaniowe

Angielskie śniadanie z pieczywem Galicia

Pieczywo śniadaniowe Galicia świetnie sprawdza się także jako uzupełnienie klasycznego, angielskiego śniadania. Do jego wykonania potrzebujecie:

  • 1 jajko,
  • 15 gram masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 gram fasolki w pomidorach,
  • 2 kawałki pieczywa śniadaniowego Galicia Bio 3 Ziarna,
  • 2 sztuki małych kiełbasek (jeśli wolicie, mogą być parówki),
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie tego śniadania jest odrobinę czasochłonne, dlatego polecamy Wam robić je w weekend. Rozpocznijcie od podgrzania fasolki w sosie pomidorowym. Gdy ta się gotuje, przejdźcie do nagrzania dwóch patelni. Na pierwszej na odrobinę masła wbijcie jajko i przygotujcie tzw. jajko sadzone. Na drugiej podsmażcie kiełbaski oraz przekrojone na pół pomidory. Gdy jajko jest gotowe a pozostałe składniki ciepłe – wyłóżcie wszystko na talerz i serwujcie w towarzystwie posmarowanego świeżym masłem i posypanego odrobiną soli pieczywa śniadaniowego Galicia. Mniam! To danie pokocha każdy mężczyzna – jest niesamowicie sycące.

Więcej pomysłów na to, jak wykorzystać pieczywo śniadaniowe w swojej kuchni znajdziecie w sekcji PRZEPISY. Koniecznie tam zajrzyjcie!