Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Pasta z marchewki w towarzystwie pieczywa Dynia & Ser


Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
4

Składniki

Lubicie marchewkę, ale macie dość chrupania jej ?na sucho? lub robienia z niej marchewkowego soku jednodniowego? Jeśli odpowiedź na to pytanie brzmi tak ? koniecznie przygotujcie tę pastę kanapkową. Jest wyśmienita i bardzo nieoczywista. Możecie ją zjeść w pracy, zabrać do szkoły lub wcinać przed telewizorem.

Do przygotowania potrzebujemy:


Przygotowanie

Obierzcie marchewkę oraz 3 ząbki czosnku i pokrójcie je na plasterki bądź w niewielką kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzejcie masło i dodajcie do niego marchewkę z czosnkiem. Smażcie do momentu aż poczujecie w powietrzu niezwykle słodki aromat marchewki (około 10 minut). 
Po upływie tego czasu do marchewki z masłem dolejcie około 100 ml wody i duście pod przykryciem do miękkości. 
Odstawcie maślaną marchewkę do ostygnięcia.
Gdy ugotowana marchew ostygnie, zblendujcie ją na gładką masę z łyżeczką majeranku, odrobiną soli i pieprzu. 
W międzyczasie uprażcie na suchej patelni ziarna słonecznika.
Pastę podawajcie na pieczywie chrupkim Galicia Dynia & Ser, udekorowaną uprażonym słonecznikiem.