Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Orzechowo-karmelowy deser budyniowy


Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
6

Składniki

Nie macie pomysłu na niedzielny deser? A może szykuje się Wam rodzinna uroczystość i nie macie pojęcia co podać po obiedzie? Jeśli tak, mamy dla Was pyszną, smaczną, ale nie ciężką propozycję

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Budyń o smaku karmelowym ? 1 szt.
  • Mleko i cukier do ugotowania budyniu ? wg ilości podanej na opakowaniu
  • Śmietana 30% - 200 ml
  • Cukier puder ? 80 gr
  • Miodziak orzechowy ? 6 szt.
  • Solone fistaszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu i odkładamy go do ostygnięcia. 
  2. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i odkładamy do lodówki.
  3. Kiedy budyń jest zimny, zaczynami układanie deseru.
  4. Do szklanek, kieliszków lub pucharków ? kruszymy połowę miodziaka orzechowego.
  5. Dodajemy na niego warstwę budyniu i warstwę z drugiej połowy pokruszonego batona.
  6. Kolejna warstwa to ponownie budyń karmelowy. 
  7. Na górę deseru dodajemy ubitą śmietanę.
  8. Dekorujemy wszystko prażonymi, solonymi fistaszkami. 

Jeśli macie ochotę na jeszcze większe szaleństwo, koniecznie polejcie wszystko sosem karmelowym, który z pewnością kupicie w każdym sklepie!