Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Orientalna pasta z dyni


Czas przygotowania:
1h 30 min (zawiera czas pieczenia)
Ilość porcji:
6

Składniki

Pasta z dyni to idealny sposób na wykorzystanie tego wspaniałego i niezwykle smacznego warzywa. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy propozycję przygotowania takiej pasty kanapkowej w nieco bardziej orientalnym klimacie. Gotowi? Zatem zaczynamy kulinarną podróż na bliski wschód! 

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Niewielka dynia hokkaido
  • Czosnek ? 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Masło ? 1 łyżka stołowa
  • Tahini ? 1 duża łyżka stołowa
  • Sól i pieprz ? do smaku
  • Kmin rzymski ? 2 łyżeczki
  • Chleb chrupki Galicia Dynia & Ser BIO

Przygotowanie

  1. Pasta z dyni jest banalna w przygotowaniu, dlatego niech nie przeraża Was czas podany w przepisie. W większości jest to czas pieczenia, a potem stygnięcia dyni. Samo przygotowanie i Wasza praca to z pewnością nie więcej niż 15 minut.
  2. Zacznijcie od obrania, wydrążenia dyni i pokrojenia jej w duże kostki. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do temperatury180 stopni Celsjusza. 
  3. Pokrojoną dynię wyłóżcie na blaszkę do pieczenia i polejcie oliwą z oliwek. Do dyni dodajcie 3 obrane ząbki czosnki. Pieczcie dynię około 40 minut w 180 stopniach.
  4. Po wyjęciu dyni przełóżcie ją do miski i odstawcie do wystygnięcia.
  5. Kiedy dynia jest już zimna, dodajcie do niej sporą łyżkę tahini, czyli pasty sezamowej, łyżkę stołową masła oraz kmin rzymski. 
  6. Ostatni krok to zblendowanie wszystkich składników i posmarowanie tak przygotowaną pastą chlebków Galicia Dynia & Ser BIO.

Ten delikatnie słodki, a jednocześnie intensywny i orientalny smak z pewnością Was zaskoczy!