Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Guacamole, czyli pasta z awokado z Chrupakiem 3 Ziarna


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
2

Składniki

Czy można lepiej zakończyć długi i pełen wrażeń dzień niż pyszną, lekką kolacją, zjedzoną na kanapie przy dobrym filmie? Zdecydowanie nie! Nasza propozycja, czyli kanapki na pieczywie chrupkim Chrupak z dodatkiem popularnej pasty guacamole, z pewnością będzie idealnym uwieńczeniem tego wyczerpującego dnia.
Jak zrobić guacamole?

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 dojrzałe awokado hass
  • 5 łyżek ulubionej oliwy z oliwek
  • 1 sztukę limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść kolendry 
  • Pomidora malinowego lub opcjonalnie pomidorki koktajlowe (wybierzcie te papryczkowe ? są zdecydowanie bardziej słodkie).
  • 4 chlebki chrupkie Chrupak 3 Ziarna

 


Przygotowanie

  1. W przygotowanej wcześniej miseczce rozgniećcie, przy pomocy widelca, awokado. 
  2. Dodajcie do niego oliwę z oliwek (możecie wybrać smakową, np. czosnkową) oraz sok wyciśnięty z jednej limonki. 
  3. Przeciśnijcie przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajcie je do awokado.
  4. Przyprawcie wszystko do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  5. Podawaj na pieczywie chrupkim Chrupak, z plastrem pomidora i posiekaną kolendrą na wierzchu.