1. *Buraki kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, fetę kruszymy. W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę.
2. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
3. Podajemy jako dodatek do warzyw, paluszków, krakersów, grissini, chlebków z patelni. Najlepsze do spożycia z pieczywem GALICIA Dynia & Ser.
*Pieczenie buraków: do pieczenia najlepiej wybrać mniejsze buraki. Większe kroimy na ćwiartki lub pół. Buraki należy najpierw dokładnie umyć.
Następnie osuszamy je i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 45 - 60 minut lub do momentu, gdy będą miękkie (przy dużych i starszych burakach może to zająć nawet 1,5 h). Przy pomocy widelca sprawdzamy, czy buraki są upieczone.