Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Zdrowe tłuszcze w codziennej diecie. Dlaczego warto je jeść?


Zdrowe tłuszcze w codziennej diecie. Dlaczego warto je jeść?

Obok białka i węglowodanów, tłuszcze stanowią najważniejszy element diety i nie wolno go w żadnym wypadku pomijać. Oczywiście chodzi tutaj o zdrowe tłuszcze, bez których nasz organizm nie mógłby sprawnie funkcjonować. Czym te zdrowe tłuszcze są? Jaką pełnią dokładnie rolę i gdzie ich szukać? Już wszystko wyjaśniamy!

Udział procentowy tłuszczy w codziennej diecie powinien oscylować w granicach 25-35 procent. Jest to sporo, ale jakby nie było, pełnią one wiele ważnych funkcji, które pozwalają zachować homeostazę organizmu. Substancje tłuszczowe, jakie przyjmujemy wraz z pokarmem, są zatem nieodłącznym i niezbędnym elementem każdej diety, czy to tradycyjnej obejmującej mięso, czy to wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.

Rola zdrowych tłuszczy

Tłuszcze są nam po prostu potrzebne do życia i musimy dbać o ich odpowiednią podaż. Bez nich w naszym organizmie nie mogłoby zachodzić wiele ważnych procesów. Poza tym zdrowe tłuszcze dostarczają nam energii, równocześnie pełniąc dla niej rolę magazynu. Są również nośnikiem dla innych substancji. Odpowiadają między innymi za wchłanianie się witamin ? przykładowo witaminy D, K, A oraz E, które są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Jeśli nasz organizm będzie pozbawiony tłuszczy, to witaminy te nie będą mogły pełnić swojej pozytywnej funkcji dla naszego zdrowia. Zdrowe tłuszcze regulują pracę różnych układów organizmu ? w tym nerwowego, kostnego czy krwionośnego ? zapewniając im pełną równowagę. Są również ważnym elementem sprawnego funkcjonowania struktur komórkowych.

A jeśli pojawia się w Twojej głowie komunikat, że jak to, przecież od tłuszczy się tyje, to jesteś w błędzie. Najbardziej tyje się od węglowodanów ? czyli cukrów!

PROTEINOWE PIECZYWO CHRUPKIE 3 ZIARNA 200 G  PIECZYWO CHRUPKIE GALICIA BIO SER & DYNIA 200 G  PIECZYWO CHRUPKIE GALICIA BIO SER & POMIDOR 200 G

Czym są zdrowe tłuszcze?

Tłuszcze, jakie spożywamy, można podzielić na zwierzęce i roślinne oraz kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe nienasycone. Do zdrowych tłuszczy zalicza się przede wszystkim tłuszcze nienasycone, zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) ? w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Przy czym są to związki, jakich organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, dlatego muszą być one pobierane wraz z pokarmem.

Ziarna jako źródła zdrowych tłuszczy

Ogólnie jednym z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczy są wszelkiego rodzaju ziarna, orzechy, ryby, jajka i niektóre tłuszcze zwierzęce. Ich włączenie do diety pozwoli Ci zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten wyjątkowy składnik. Przy czym ziarna, jakie znaleźć można w pieczywie chrupkim Galicia to również doskonałe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W ziarnach dyni i słonecznika znajduje się bowiem kwas linolowy (LA), czyli nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega 6. Pełni on bardzo ważną rolę, biorąc udział w różnych procesach biochemicznych organizmu, obniżając równocześnie poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Tłuszcz ten wspiera także pracę układu krążenia i pozytywnie wpływa na metabolizm oraz stężenie glukozy we krwi.

Pieczywo chrupkie Galicia ze słonecznikiem czy dynią to zatem doskonały sposób na podaż tego cennego kwasu tłuszczowego. W tym zakresie szczególnie polecamy:

Podsumowując, zdrowe tłuszcze są niezbędnym elementem diety. Nie należy ich zatem unikać, jednak tak, jak wszystko inne, produkty bogate w tłuszcze należy spożywać z umiarem i rozsądkiem.