Z czym podawać paluszki serowe? Nasze propozycje!


Z czym podawać paluszki serowe? Nasze propozycje!

Paluszki serowe to idealne urozmaicenie każdej imprezy. Z czym je serwować? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji

Paluszki serowe, które znajdziecie w ofercie rzemieślniczej piekarni Galicia to nic innego jak chrupiące, niesamowicie smaczne paluchy z dodatkiem pszennego zakwasu oraz masła, posypane wysokiej jakości serem dojrzewającym Gouda. Wśród atutów tego produktu warto wymienić niską zawartość cukrów, wysoką zawartość białka oraz fenomenalny, niezawierający konserwantów skład. Paluszki serowe, a właściwie - Paluchy Kapitańskie o smaku sera Gouda - z powodzeniem mogą jeść osoby na diecie wegetariańskiej. Ten kruchy, rumiany i wypiekany z dodatkiem masła produkt to propozycja, która przypadnie do gustu posiadaczom nawet najbardziej wybrednych podniebień. Z czym serwować paluszki serowe, by smakowały jeszcze lepiej? Oto nasze propozycje!

Kapitańskie paluchy serowe jako dodatek do kremu z pomidorów

Pyszny, rozgrzewający i niesamowicie aromatyczny krem z pomidorów to zupa, którą kochają wszyscy. Sprawdza się zarówno latem, jak i zimą. Jest lekka, ale sycąca, a podana w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany oraz paluszków serowych Galicia – smakuje zniewalająco dobrze. Jej przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę i poradzą sobie z nim nawet największe kuchenne laiki.

Jeśli nie jesteście fanami pomidorów, paluszki serowe pasują także do:

  • kremu z cebuli,
  • kremu z białych warzyw,
  • kremu z brokułów.

Paluszki serowe z camembertem i żurawiną

Fondue z camemberta to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają ciągnący się ser. W połączeniu z Paluchami Kapitańskimi – stanowią one eksplozję serowego smaku. Dla przełamania go i dodania odrobiny pikanterii polecamy zaopatrzyć się także w niewielką ilość dobrej – najlepiej domowej – konfitury z żurawiny, która przełamie intensywność sera i doda temu połączeniu niecodziennego twista. Przygotowanie dania jest banalnie proste. Wystarczy, że odetniecie wierzch camemberta i w naczyniu żaroodpornym wsadzicie go na maksymalnie 5 minut do rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Gdy ser się roztopi, wyłóżcie go na stół i maczajcie w nim oraz w żurawinie (na zmianę) paluszki serowe. Gwarantujemy – będzie pysznie! To idealna przekąska do filmu lub serialu.

Paluszki serowe

Paluszki serowe jako uzupełnienie deski wędlin

Deska wędlin i serów to świetna propozycja na rodzinne spotkania i wieczory w gronie znajomych. Poukładane na niej przekąski, nie zapchają żołądków gości tak samo jak klasyczne danie (np. makaron), a pozwolą na podjadanie niewielkich porcji podczas długich godzin rozmów, wspólnego oglądania filmu czy gier w planszówki. Na takiej desce powinny znaleźć się wysokiej jakości wędliny (szynka parmeńska, salami, kabanosy), różnego rodzaju sery (camembert, ser pleśniowy, klasyczna gouda, kulki mozzarelli, sery z dodatkami orzechów lub pesto), owoce (np. winogrono), a także chrupiący dodatek w postaci paluszków serowych. Serowe Paluchy Kapitańskie to strzał w dziesiątkę. Idealnie pasują do takiego połączenia.  Jeśli macie ochotę zaszaleć i zwiększyć ilość składników na Waszej desce – dodajcie także oliwki, bakalie, orzechy oraz miód i hummus.

Paluszki serowe w szynce parmeńskiej z sosem czosnkowym

Szybka przekąska, którą pokochają fani sosu czosnkowego. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie majonez (4 łyżki), jogurt (4 łyżki), świeży i przeciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków), sól oraz pieprz do smaku. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą pomieszać i podawać swoim gościom w towarzystwie paluchów serowych owiniętych plastrami dobrej szynki parmeńskiej. To połączenie smakuje naprawdę pysznie!