W tym artykule zebraliśmy dla Was 5 niezwykle pysznych propozycji, które skradną Wasze podniebienia. Oto one!
Burrata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Klasyka zawsze się obroni, a to danie jest tak proste, że absolutnie nie ma szans, abyście je zepsuli. Do przygotowania tej fit kolacji potrzebujecie:
- 1,5 garści pomidorków koktajlowych (polecamy te truskawkowe – są pyszne),
- około 10 liści świeżej bazylii,
- dobrą oliwę z oliwek,
- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielone),
- 1 kulkę sera burrata,
- ocet balsamiczny,
- 1 kromkę pieczywa chrupkiego Galicia Classic 3 Ziarna.
Wykonanie tej kolacji jest banalne. Do naczynia żaroodpornego wsypcie pomidorki koktajlowe. Polejcie je oliwą z oliwek, dodajcie porwane liście bazylii, posypcie solą oraz pieprzem i włóżcie do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy pomidorki są gotowe przełóżcie je na talerz. Na środek wyłóżcie burattę i polejcie wszystko odrobiną octu balsamicznego. Podawajcie z pieczywem chrupkim Galicia. Gwarantujemy, że ta niepozorna fit kolacja, smakuje dosłownie tak, jakbyście jedli najlepsze danie w najdroższej restauracji. Ta kompozycja smaków jest przepyszna!
Batoniki czekoladowe z pieczywa chrupkiego Galicia
Ta fit kolacja to propozycja dla wszystkich, którzy wieczorem mają ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania takich batoników potrzebujecie:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego Orkisz & Muesli,
- 30 gramów waniliowego jogurtu typu skyr,
- 20 gramów dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukru,
- 30 gramów gorzkiej czekolady,
- płatki kokosa.
Przygotowanie batoników jest niesamowicie proste. Najtrudniejszym krokiem jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Gdy czekolada jest gotowa możecie przejść do wykonywania batoników. W pierwszym kroku wykładamy na każdą z dwóch kromek po 15 gramów serka typu skyr, a następnie po 10 gramów dżemu truskawkowego. Tak przygotowane „kanapki” polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy płatkami kokosa, a następnie odstawiamy do lodówki, aby czekolada stężała. Po około godzinie / dwóch możecie już zajadać się pysznymi, kruchymi, waniliowymi batonikami w gorzkiej czekoladzie. Są niesamowicie smaczne, my je uwielbiamy!
Sałatka caprese na pieczywie chrupkim Galicia
Kolejny niezwykle prosty pomysł na fit kolację to sałatka caprese podana na proteinowym pieczywie chrupkim Galicia 3 Ziarna. Aby ją wykonać potrzebujecie:
- 1 małego pomidora malinowego,
- 1 kulkę mozzarelli,
- pesto bazyliowe,
- oliwę czosnkową lub zwykłą.
Przygotowanie tej kolacji wymaga jedynie pokrojenia w plastry pomidora oraz mozzarelli. Kanapki smarujemy pesto bazyliowym i układamy na nich na zmianę plastry pomidora i mozzarellę. Wszystko polewamy oliwą i zajadamy ze smakiem. Proste, szybkie i ekstremalnie dobre – musicie spróbować tego połączenia!
Krem z kalafiora i kukurydzy
Zupy to także świetny pomysł na kolację. My je uwielbiamy, dlatego w naszym zestawieniu pomysłów na fit kolację nie mogło zabraknąć kremu z kalafiora i kukurydzy. Jest bardzo syty, a jednocześnie niskokaloryczny. Aby przygotować tą zupę potrzebujecie:
- litr bulionu,
- puszkę kukurydzy,
- średniej wielkości kalafior,
- sól i pieprz,
- 1 łyżkę śmietany,
- 1 chlebek Galicia Dynia & Ser.
Przygotowanie tej zupy nie jest skomplikowane. Jeżeli posiadacie bulion to tak naprawdę wszystko jest niemal gotowe. Do garnka wkładacie pokrojony na różyczki kalafior, dodajecie kukurydzę z puszki (uprzednio odcedzoną oraz przelaną wodą) i zalewacie wszystko bulionem. Gotujecie około 30/40 minut na wolnym ogniu. Kiedy kalafior jest już miękki, blendujecie zupę i doprawiacie ją solą oraz pieprzem. Ponownie włączacie kuchenkę i gotujecie zupę do momentu zagotowania. Po tym czasie możecie się nią zajadać.
Krem z kalafiora i kukurydzy podawajcie z łyżką śmietany i pieczywem chrupkim Galicia. Jeśli lubicie zupy – ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Mniam!
Szakszuka z chrupkim pieczywem Galicia
Kolejna pomidorowa propozycja w naszym zestawieniu pomysłów na fit kolację to szakszuka, czyli jajka w pomidorach. Aby ją wykonać zaopatrzcie się w:
- 2 pomidory malinowe,
- 2 jajka,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczkę masła,
- sól oraz pieprz,
- świeżą bazylię,
- 1 kromkę pieczywa chrupkiego Galicia Classic 5 Zbóż.
Zrobienie szakszuki jest banalnie proste. Na patelni rozpuszczacie masło i dodajecie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajecie pokrojone w kostkę pomidory, sól oraz pieprz - mieszacie i smażcie na sporym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie zmniejszacie ogień i już nie mieszacie pomidorów. Dzięki temu nie zrobi się z nich papka. Do pomidorów wbijacie jajka i przykrywacie patelnię przykrywką. Smażycie do momentu aż jajka się zetną. Po tym czasie zdejmujecie patelnię z kuchenki i podajecie szakszukę. Polecamy Wam podawać ją z pieczywem chrupkim, posypaną świeżą bazylią. Wasze podniebienia oszaleją.