Mąki pełnoziarniste – dlaczego warto wybierać pieczywo, które ma je w swoim składzie?


Mąki pełnoziarniste – dlaczego warto wybierać pieczywo, które ma je w swoim składzie?

Dlaczego warto jeść pieczywo wypiekane z wysokiej jakości, pełnoziarnistych mąk? Sprawdź!

Mąka to produkt spożywczy, który znajduje się na wyposażeniu właściwie każdej kuchni. To swego rodzaju spiżarniany klasyk i koło ratunkowe wszystkich pań domu. Nawet mając pustą lodówkę można z niej przygotować, chociażby naleśniki. Warto jednak pamiętać, że jedząc naszą ulubioną pizzę, ukochany makaron, a także pieczywo chrupkie, również spożywamy mąkę, bo to właśnie z niej są one zrobione. Dlaczego wybierając takie produkty jak makaron czy pieczywo, lepiej wybierać te zrobione z mąki pełnoziarnistej? Wyjaśniamy!

Tradycyjna, biała, pszenna mąka rządzi w każdej kuchni i spiżarni, ponieważ wiele osób wciąż nie zdaje sobie do końca sprawy z faktu, że na sklepowych półkach czekają na nas zdecydowanie ciekawsze i zdrowsze odpowiedniki tego produktu. Wybieranie podczas zakupów lepszej, pełnoziarnistej mąki jest bardzo ważne, gdyż na co dzień spożywamy naprawdę sporo produktów mącznych, jak chociażby pierogi, kopytka, placki ziemniaczane, ciasta i inne. Skoro więc chodząc po supermarkecie widzimy, że oferuje on nam coraz szerszy asortyment mąk pełnoziarnistych – dlaczego z tego nie skorzystać?

Mąki pełnoziarniste, czyli jakie?

Wyróżniamy dwa główne typy mąki pełnoziarnistej. Są to:

  • mąka pełnoziarnista pszenna,
  • mąka pełnoziarnista żytnia.

Tę pierwszą znajdziecie także w sklepach pod nazwą — mąka razowa.  

Mielenie mąki pełnoziarnistej to proces mielenia całych ziaren, co oznacza, że mielone są także takie elementy ziarenek jak: łuski, jądra i kiełka. Mielone ziarna nie są uprzednio oczyszczane, dlatego mąka ta ma w sobie sporo otrębów.

Mąki pełnoziarniste w naszej diecie są wspaniałym źródłem błonnika oraz cennych dla naszego organizmu minerałów, m.in.: fosforu, cynku, magnezu, a także żelaza. Zawarty w nich błonnik nie tylko wspiera pracę naszych jelit, ale także reguluje poprawne funkcjonowanie układu trawiennego, z którym tak wiele osób w dzisiejszych czasach ma problemy (chociażby spowodowane stresem).

Mąki pełnoziarniste Galicia

Jak wykorzystać taką mąkę?

Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać mąki pełnoziarniste w swojej kuchni – odpowiadamy. Z powodzeniem możecie zrobić z nich bułeczki, naleśniki, a także pizzę. Jeśli lubicie smak białej mąki – polecamy Wam mieszać mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą w odpowiadających Wam proporcjach. U osób mniej utalentowanych kulinarnie z pewnością sprawdzą się tzw. ‘gotowce’, które mają w swoim składzie mąki pełnoziarniste. Są to na przykład gotowe makarony czy pieczywo chrupkie Galicia. Tak! Nie pomyliliśmy się! Nasze pieczywo wypiekane jest na bazie najlepszej jakości mąk pełnoziarnistych o wysokiej popiołowości. W chlebkach Galicia znajdziecie:

  • pszenne mąki pełnoziarniste,
  • orkiszowe mąki pełnoziarniste,
  • jęczmienne mąki pełnoziarniste,
  • owsiane mąki pełnoziarniste,
  • i inne.

Czym mąki pełnoziarniste różnią się od tradycyjnej białej mąki?

Już na wstępie warto zaznaczyć, że klasyczna, biała mąka ma w sobie spore ilości skrobi, która niekoniecznie jest dobra dla naszego organizmu, ponieważ ma tendencję do pęcznienia, o czym świadczy fakt, że wykorzystywana jest do produkcji kleju. Połączona z wodą mąka pszenna, już we wnętrzu naszego brzucha tworzy swego rodzaju „klej”, który utrudnia proces trawienia. Jeśli macie problemy na tym poziomie, koniecznie zastanówcie się, czy nie spożywacie zbyt wiele produktów z białej mąki. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda z mąkami pełnoziarnistymi, które są niesamowitym źródłem tak cennego dla nas błonnika. Dbacie o linie? Redukujecie? To dla Was świetna wiadomość! Błonnik sprawia, że wchłanianie cukru jest wolniejsze, a przemiana materii szybsza. Co więcej, w mące pełnoziarnistej jest mniej kalorii niż w przemysłowej, białej mące najniższej jakości. Pierwsza ma około 348 kcal, a druga 362 kcal / 100 g produktu.  

Mąka pełnoziarnista i jej wpływ na zdrowie naszego organizmu

Skoro już wiemy, że mąki pełnoziarniste to cenne źródło minerałów, odpowiedzmy sobie na pytanie, w jaki sposób minerały te wpływają na funkcjonowanie i zdrowie naszego organizmu.

  • Fosfor to budulec naszych mięśni oraz mózgu. To właśnie dzięki niemu nasze nerki oraz serca pracują poprawnie.
  • Magnez jest pierwiastkiem, który reguluje procesy enzymatyczne w organizmie i odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i układu mięśniowego.
  • Żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, odpowiedzialne jest za transport tlenu w naszej krwi. Niedobory żelaza (anemia) sprawiają, że jesteśmy zmęczeni, ospali, poddenerwowani i boli nas głowa.
  • Zawarty w mąkach pełnoziarnistych cynk wzmacnia włosy i paznokcie, a także poprawia naszą płodność. Planujecie ciążę? Kupujcie produkty pełnoziarniste.

Odchudzanie? Wybieraj mąki pełnoziarniste!

Chcesz zrzucić kilka kilo i, mimo że uwielbiasz pieczywo oraz makaron, ciągle z nich rezygnujesz? To błąd! Postaw na pieczywo pełnoziarniste, czyli to zrobione z pełnoziarnistej mąki. Będzie lżejsze, zdrowsze, a tak samo smaczne. Dzięki niemu nie będziesz musiał bądź musiała rezygnować z ulubionych kanapek na kolację. Pamiętaj! Wszystko jest dla ludzi – oczywiście, w odpowiedniej ilości. Zmniejsz porcję i jedz to, co lubisz!

Podsumowując, jeśli będąc w sklepie masz wybór – pieczywo pełnoziarniste czy pieczywo białe – wybierz to drugie. Jest równie smaczne, a nawet smaczniejsze i dodatkowo lepsze dla zdrowia i sylwetki.

Koniecznie zajrzyj do naszej OFERTY i wybierz swoje ulubione pieczywo pełnoziarniste GALICIA.