Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Wegański twarożek ze słonecznika


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
6

Składniki

Znudził Wam się nabiał, chcecie spróbować czegoś nowego, a może jesteście na diecie wegańskiej? Bez względu na powód ? pasta twarogowa ze słonecznika jest czymś, czego musicie skosztować. Smakuje obłędnie!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Łuskany słonecznik ? 150 gram
  • Płatki drożdżowe nieaktywne ? 50 gram
  • Połowa cytryny
  • Szczypiorek
  • Rzodkiewka ? 6 sztuk
  • Sól oraz pieprz
  • Galicia 5 Zbóż

Przygotowanie

  1. Słonecznik namaczamy dzień wcześniej, by był odpowiednio miękki. 
  2. Kolejnego dnia do misy blendera wkładamy ziarna słonecznika, przyprawy, płatki drożdżowe i sok z cytryny.
  3. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. 
  4. Kroimy drobno rzodkiewkę.Siekamy szczypiorek. 
  5. Szczypiorek i rzodkiewkę dodajemy do przygotowanej masy i łączymy je za pomocą szpatułki.
  6. Gotowy twarożek odkładamy do lodówki, by smaki się ?przegryzły?.
  7. Serwujemy na pieczywie chrupkim Galicia. Proponujemy Wam smak Galicia 5 Zbóż. Pasuje perfekcyjnie!