Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Pasta twarogowa na cebulowej bazie


Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
4

Składniki

Przygotowanie pasty z twarogu jest banalnie proste i nawet największy kuchenny laik poradzi sobie z tym wyzwaniem. To połączenie kojarzy nam się z latem, wakacjami u babci i świeżym, wiejskim, mocno słonym twarogiem ? prosto od krowy. Jeśli macie dostęp do wiejskiego twarogu koniecznie ją zróbcie. Jeżeli takowego nie posiadacie ? bez obaw! Ten ze sklepu również da radę. Zaczynamy!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 200 gram tłustego twarogu
  • 80 gram dobrej śmietany (18%)
  • Rzodkiewka ? 8 sztuk
  • Cebula ? 1 sztuka
  • Pół pęczku szczypiorku
  • Sól oraz pieprz 
  • Chrupak Pieczywko Cebulowe 

Przygotowanie

  1. Twaróg zmielcie w maszynce do mięsa. Najlepiej dwukrotnie! Będzie puszysty i lekki.
  2. Do twarogu dodajcie śmietanę.
  3. Umyjcie warzywa i posiekajcie w drobną kostkę cebulę oraz rzodkiewkę. 
  4. Wszystko połączcie ze sobą i doprawcie do smaku przyprawami: sól i pieprz będą wystarczające. 
  5. Serwujcie na Chrupakowym pieczywku Cebulowym, posypane świeżym szczypiorkiem.

Ta pasta to smak beztroskiego dzieciństwa spędzanego na wsi, zamknięty w niewielkiej kanapce. Koniecznie przygotujcie ją sobie i swoim bliskim! Nadaje się zarówno na śniadanie, przekąskę, jak i kolację.