Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Deser warstwowy z nutą malin


Czas przygotowania:
15 minut
Ilość porcji:
1

Składniki

Słodka kompozycja białej czekolady, kokosa i malin to połączenie, które zachwyci podniebienia, nawet najbardziej wymagających, krytyków kulinarnych. Jeśli nigdy wcześniej nie łączyliście ze sobą tych składników ? koniecznie to zróbcie. Pasują idealnie!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Jogurt kokosowy ? 150 gram
  • Miodziak 5 Ziaren ? 1 szt.
  • Biała czekolada ? 30 gram
  • Świeże maliny ? 100 gram
  • Mięta do podania

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  2. Gdy czekolada się topi, na dno kieliszka (wybierzcie ten do czerwonego wina, duży i pękaty) kruszymy batonik miodziak 5 Ziaren (połowę).
  3. Świeże maliny blendujemy na pyszny, kwaśny sos.
  4. Na batonik dodajemy połowę jogurtu kokosowego. 
  5. Następnie wylewamy sos z malin i dodajemy drugą połowę pokruszonego miodziaka. 
  6. Wykładamy drugą połowę jogurtu.
  7. Polewamy wszystko rozpuszczoną, białą czekoladą. 
  8. Dekorujemy świeżą maliną i listkiem mięty.

Pychota! Wasze podniebienie oszaleje z zachwytu!