Newsletter Unia Europejska Logo Unii Europejskiej

Karmelizowana gruszka & Chlebek z Orkiszem i Słonecznikiem


Czas przygotowania:
15 minut
Ilość porcji:
2

Składniki

Lubisz wychodzić poza utarte schematy i próbować smaków, o których wielu z nas nawet nie śniło? Jeśli Twoje podniebienie jest gotowe na odrobinę szaleństwa, kanapka, w której główne skrzypce odgrywa karmelizowana gruszka, na pewno przypadnie Ci do gustu. To idealna propozycja na drugie śniadanie. 

Do przygotowania potrzebujemy:


Przygotowanie

  1. Zacznijcie od rozgrzania patelni i rozpuszczenia na niej masła. W trakcie, gdy masło się topi, pokrójcie gruszkę w średniej grubości plastry. Około 2mm. Nie mogą być ani za cienkie (będą się rozpadać), ani za grube. 
  2. Gdy masło jest nagrzane wyłóżcie na nie pokrojoną w plasterki gruszkę i posypcie cukrem. Karmelizujcie ją na niewielkim ogniu, po około dwie minuty z każdej strony. 
  3. Podczas gdy gruszka jest na patelni, posmarujcie chlebki Orkisz & Słonecznik kozim serem. Na jedną kanapkę przypada około 20 gram serka. 
  4. Na ser wyłóżcie umytą i osuszoną wcześniej rukolę oraz gruszkę, które właśnie skończyła się karmelizować. 
  5. Wszystko polejcie odrobiną płynnego miodu a na wierzch dla przełamania smaku dodajcie orzechy włoskie. Będzie pysznie!